Betalingsgateways - ikke for sarte sjæle...

Det er på sin plads med en historie om betalingsgateway og crowdfunding, og Ja det er også historien om betalingsgateway og booomerang.dk. Noget der nær havde kostet platformen livet.

Da jeg i sin tid startede booomerang.dk fik jeg en indløsningsaftale med en dansk betalingsgateway. Dengang var der ikke nogen der anede hvad crowdfunding var, ej heller den gode medarbejder hos betalingsgateway'en. En egentlig kategori for en crowdfunding platform fandtes ikke, og vi blev enige om at kategorien skulle være webportaler. Som langt, så godt.

Alt virker i en rum til indtil efteråret 2014.

En anden velmeende sjæl ville gerne starte en crowdfunding platform i DK, og ansøger naturligvis om en indløsningsaftale hos samme betalingsgateway - og får et Nej. Under henvisning til terror og hvidvasknings lovgivningen, blandt andet. I sin argumentation bruger vedkommende booomerang.dk som eksempel på at andre har fået godkendelse. Der bemærkes, fra betalingsgateway'ens side, at det ikke kan være rigtig - og den nye platformsejer får besked på at den vil blive stoppet. Min (næsten) kollega ringer til mig efterfølgende og beklager, at han har bragt booomerang.dk i 'fedtefadet'. Jeg siger det er ok, havde egentlig ventet det et stykke tid, da verden (incl. betalingsgateway'en) i mellemtiden havde hørt om crowdfunding.

Gennem mit arbejde i Dansk Crowdfunding Forening var det også blevet klart, at den danske lovgivning ikke muliggøre crowdfunding platforme at have en dansk betalingsgateway. Er overbevidst om at de danske betalingsgateway's gerne vil have crowdfunding platforme som kunder, og at de har de tekniske løsninger til dette. Men altså ikke kan eller vil med henvisning til regler, og deres opfattelse af disse. Det er fair nok.

Hvad der ikke er fair er den opringning jeg får fra betalingsgateway'en, med besked om at de lukker aftalen i løbet af 2 dage. Jeg får talt mig til en forlængelse på 7 dage.

Tiden var nu kostbar. Alle der har arbejdet med betalingsgateways ved at det er lidt af en udfordring. Specielt fordi der var mange aktive projekter på booomerang.dk som var igang (på den gamle betalingsgateway) og de skulle alle 'over på den nye' gateway. Udover at selve platforme skulle laves om til den nye gateway.

Ingen tudekiks herfra. Jeg har sat det her skib i søgen, jeg får det i havn.

Det har været en KÆMPE opgave. Fuldstændig vanvittig. Og der er samlet en del bad-will op på den konto hos nogle enkelt projektindehavere. Det er fair nok, og jeg har fuld forståelse for det, men jeg har gjort det bedste jeg kunne. Ikke i alle situationer godt nok.

Sagen er den at efter vi skiftede til den nye betalingsgateway kørte alle de nye projekter kun på den gateway. Ingen problemer i det. Betalingerne, returneringerne og udbetalingerne kører meget bedre. Omend dokumentationskravet fra den nye gateway er 'heftigt', men nødvendigt i forhold til lovgivningen - når der skal udbetales mere end 7500 DKK. Udfordringen opstår med de projekter der var på booomerang.dk da vi skiftede, og havde fået DKK ind på den gamle betalingsgateway, og efter skiftet fik DKK ind på den nye gateway. Det er lidt teknisk, men forstil dig at et projekts penge går ind på to forskellig konti, og man bagefter skal samle 'pudsespillet' for at finde ud af hvor penge skal udbetales fra. Sådan var det. Det gjorde lige ekspeditionstiden noget lang, i nogle tilfælde uacceptabelt lang. De fleste havde forståelse herfor, andre med rette ikke. Det har været som at finde en 'nål i en høstak' hver gang, på de projekter der har været med på både den gamle og nye betalingsgateway. Der er kun et par projekter tilbage der hænger, og alle aktive projekter kører på den nye gateway. Alle har dog fået deres penge - nogle til tiden, andre forsinket.

Det gode er at nu er vi kun på den nye betalingsgateway, og det kører virkelig godt. Nemt, hurtigt - men med et dokumentationskrav ved udbetaling. Det samme dokumentationskrav ville en dansk betalingsgateway kræver, hvis altså de ville have en crowdfunding platform som kunde. Det er EU regler der foreskriver dette.

I Nordic Crowdfunding Alliance har vi også berørt dette emner, da der blandt de nordiske betalingsgateways er forskellig opfattelse af hvad der er tilladt og ikke er det. F.eks. har den norske afdeling af vores den gamle gateway godkendt den norske platform, der er med i alliancen. Vi har i alliancens navn tænkt os at tage kontakt til en gateway, og finde frem til et samarbejde for alle platformene. Dette også for at få transaktionsomkostningerne ned. Der er nemlig stor forskel på disse hos de forskellige gateways. Der er ikke meget konkurrence på det felt. Transaktionsomkostningerne opkræves af betalingsgateway'en, og er ikke en del af det fee vi på booomerang.dk får ved succesfuldt funded projekter - p.t. 5 %.

Nu kender du historien om betalingsgateways og booomerang.dk. En gyser til tider, men også en operation der har gjort at det hele virker meget bedre.

Igennem de sidste 4 år har det været mere end 1000 projekter igennem butikken, og langt langt den største del er afviklet uden problemer (omend med meget arbejde til følge for mig, på den gamle gateway). Så har der været, som skrevet tidligere, nogle projekter der i skiftet mellem de to gateways har oplevet det tog land tid, Det beklager jeg, da jeg ved i har haft forpligtigelser 'på den anden side' der skulle betales. Så dette indlæg tjener som opklaring for situationen, ikke bare for jer der har været berørt, men også for alle andre.

Skal vi så komme videre på den nye gateway, og håbe på den danske lovgivning laves om ?




Michael Eis (@michael) Skrevet af Michael Eis (@michael), 23. februar, 2015
Partnerskaber