SKARP Razor - det en ommer !

Idag skete der noget vildt i crowdfunding's univers.

SKARP Razor - crowdfunding - booomerang.dkDet svenske projekt SKARP Razor blev suspenderet på Kickstarter. Projektet nåede op på mere end 4 mio USD, hvilket i sig selv er imponerende for den slags projekter. Bevares, produkt-projekter trækker det meste af 'læsset' på Kickstarter, men Kickstarter mener i denne sag at der ikke findes en ordentlig prototype, endsige et produkt. Derfor bliver projektet suspenderet.

Jeg mener det er modigt, og helt rigtigt at stoppe projektet.


For at crowdfunding ikke skal blive 'det vilde vesten', hvor alle kan påstå alt - og få 1000-vis af crowdfunders til at kaste penge efter projekterne, så skal der noget validering til. Både fra crowden - men så sandelig også fra platformens side. Derfor har jeg også tidligere skrevet, at Kickstarter ville komme i problemer da de droppede den påtvungne projekt valideringen, inden projekt start. Heldigvis kigger de dog stadigvæk med, så projekterne, som dette, kan suspenderes.

Forburgerbeskyttelse er en vigtig del af crowdfunding. Mig bekendt er forbrugerne ikke beskytte i USA, som i DK. Med crowdfunding rapporten i MAJ d.å. fra Erhvervsstyrelsen - blev reward baseret crowdfunding sidestillet med et webkøb, med købelovens rettigheder til crowdfunderne. Kickstarter har taget dette ansvar på sig - i denne sag. Det er positivt at de tænker på crowdfunderne,  istedet for deres 5% provision.

Folkene bag har nu lagt projektet på Indiegogo, hvilket jeg mener er en klar fejl. SKARP Razor burde istedet synliggøre at der er en prototype der virker, samt at det kan blive til et reelt produkt. Istedet for at hoppe videre til Indiegogo. Useriøst, af både SKARP og Indiegogo (hvis de lader projektet blive online).

Projektet på Indiegogo er oprettet som et Flexible Funding projekt, hvilket vil sige at alle pengene, uanset om målet nås eller ej, udbetales til projektindehaverne. Desuden kan man på Indiegogo IKKE trække sin støtte tilbage, som man kan på Kickstarter. Det virker som en relativ kalkuleret handling, men forhåbentlig med de bedste bagtanker. Nemlig at 'hypen' skal bruges til at skaffe fundingen, uanset.


En anden interessant ting ved SKARP Razor sagen er kommentarsporet på Kickstarter. Jeg har kun læst cirka 200 kommentarer tilbage, og det er virkelig imponerende hvordan 'crowden' går op i at hjælpe med opklaringen af omstændighederne bag SKARP Razor's suspendering. Det er blevet undersøgt hvem der står bag, og om det nu kan være rigtigt. Seriøsiteten i projekt video'en diskuteres, og flere skriver om hvordan og hvornår de begyndte at få mistanke til projektet. Det er ren Sherlock Holmes, det er ren 'Wisdom of the Crowd' i min optik. Kickstarter har p.t. ikke meldt noget ud om hvorfor de er suspenderet, altså hvorfor de tog det skridt. Hvilke spørgsmål er de ikke fået svar på. Crowden forsøger at give svaret. Det kommentarspor udvikler sig hele tiden.

 
Michael Eis (@michael) Skrevet af Michael Eis (@michael), 13. oktober, 2015
Partnerskaber