USA contra Danmark i crowdfunding

Efter en miniferie på 5 dage i New York, slår det mig endnu engang hvor stor forskel der er på USA og Danmark - på trods af at vi er i den 'samme del af verden'.

Crowdfunding har ligesom været på min dagsorden i over et år - så når jeg rejser ud kan det selvfølgelig ikke undgås, at jeg ser verden igennem et par 'crowdfunding' briller, sådan når det lige tager mig. Midt imellem alle de andre sæt briller man har med: oplevelsesbrillen, indkøbsbrillen, vennebrillen - du ved hvad jeg mener !

kickstarter.com har virkelig synlig indflydelse på det kreative USA - mange steder er der referencer til sitet, og folk sætter stickers op på caféer og andre steder i det offentlige rum - for at få opmærksomhed til deres projekt på kickstarter. Imponerende. Der er selvfølgelig også mange der bruger indiegogo og Rockethub - så det er ikke fordi jeg kun ser kickstarter, den er bare mest synlig i mit optik. Prøv også at smutte forbi kickstarter og se hvordan der virkelig laves nogle fantastiske projektpræsentationer - specielt dem med video. Jeg har flere gange taget mig selv i at 'falde helt hen' over en præsentationsvideo - og så er der ikke langt til at svinge dankortet (som man så ikke kan på kickstarter), men du ved hvad jeg mener, ikk' ! Det er bare fedt at se folk brænde for sagen, sådan virkelig.

Der midt på Bleecker Street i SoHo fik det mig så til, at tænke på om der egentlig er nogen forskel der kan retfærdiggøre at amerikanerne altid synes at være et skridt eller ti foran. Og altid går hele vejen, og måske netop på den mpde mange gange kommer til at fremstå...ja, netop meget amerikansk ?

Efter et par kopper kaffe og en masser tanker kom jeg frem til at der selvfølgelig er mange årsager til de forhold - men måske et par af de vigtigste er:

  • amerikanerne har en lang tradition for entrepreneurship - iværksætteri, fortagsomhed, nytænkning kald det hvad du vil - det har alle dage virket som om der er lidt højere til loftet i USA og med et historie omkring 'alle er sin egen lykkesmed' så er det oplagt at nævne det som en forskel. Selvfølgelig har vi også en tradition for det i Danmark, og der er sikkert mange andre mere indsigtsfulde mennesker der vil kunne skrive meget om hvad forskellen på det punkt er imellem Danmark og USA. Jeg vil dog fremhæve ét punkt, og det er samtidig mit punkt nummer 2

  • Grunden til at dette entrepreneurship - iværksætteri, fortagsomhed, nytænkning kald det hvad du vil - er efter min mening (og jeg er da heldigvis ikke alene) den at man i USA er nød til at tænke sådan for at overleve, hvis man starter som selvstændig. Der er ikke tilnærmelsesvis det samme sikkerhedsnet som i Danmark, på godt og ondt, så tager du først skridte ud af planken i USA -  så skal det lykkes. Failure is not an option. I Danmark, på godt og ondt, er der en masse 'sikkerhedsordninger' som man kan falde tilbage på og som redde en vis krops del, så man ikke står uden noget. Det system er et godt system, når det virker for de rigtige mennesker. Når vi taler entrepreneurship - iværksætteri, fortagsomhed, nytænkning kald det hvad du vil - så er det system den største sovepude der findes, og jeg er ikke sikker på det er så godt.


 

Set fra bunden af min kaffekop den dag, er det en væsentlig forskel på USA og Danmark.

Jeg tror så også at crowdfunding og booomerang kan være med at til ændre dette. At crowdfunde dit projekt kommer til at stille en masse nye og interessante krav til projektindehaveren og 'dem på den anden side' - giverne. Det er også det der gør crowdfunding og booomerang til et fedt projekt. Tænk sig at vi alle kommer til at lærer noget nyt ! Fantastisk.

Tænk over det når du opretter et projekt på booomerang, lad dig inspirerer som bare f..... fra projekter du har set på andre crowdfunding sites, stjæl med arme og ben de fede idéer til projektbeskrivelsen - video og incitamenter. Og sidder du der på den anden side af skærmen en torsdag aften, som idag, og vil være med til at gøre en forskel og tage et ansvar - så tænk over det når du kigger på crowdfunding projekter. Støt den transformation, støt det gode initiativ og find dankortet frem og vær med.

 

 

 
Michael Eis (@michael) Skrevet af Michael Eis (@michael), 16. juni, 2011
Partnerskaber