U·Synlig

25.019,00 kr. 100.08% af 25.000,00 kr.

27

crowdfunders
udløbet
Richard Andersson @richardanderssonmusic

medlem siden 11. november, 2021

Om projektet

Hjælp mig med at skabe en smuk, æstetisk, og u·synlig oplevelse! Produktion af eksklusiv bog- og vinyl-udgivelse med solo kontrabas.



Baggrund


Jeg var 14 år og havde ikke været blind i mange måneder, før en lærer på blindeinstituttet stak mig en guitar. Siden blev guitaren udskiftet med kontrabassen. Herfra gik vejen, via konservatoriet i Odense over Manhattan School of Music i New York, til solistklassen på Rytmisk Konservatorium i Kbh. 


De seneste 15 år har jeg fungeret som freelance musiker og er udkommet på mere end 20 udgivelser -størstedelen i eget navn. Jeg har arbejdet med store danske og internationale musikere og bevæger mig bredt omkring i jazzens mange grene. 


Nu er jeg klar til at udkomme som solo-instrumentalist med et stærkt personligt projekt som definerer mig både som kunstner og menneske. Et projekt hvor jeg med kunstens greb, inviterer publikum, seende såvel som synshandicappede, ind i den virkelighed som er min…. En virkelighed fuld af lyde, ord, sansninger og indre billeder. En usynlig virkelighed. 



Projektet


Med projektet U·synlig har jeg skabt 10 kompositioner for kontrabas. Hver komposition tager afsæt i et kunstværk, som jeg i sagens natur ikke kan se, men som jeg er blevet delagtiggjort i via en mundtlig beskrivelse -en såkaldt synstolkning. 


En lang række personer, med vidt forskellig baggrund, har bidraget til projektet. Musikere, kunstnere, professionelle synstolkere men også helt tilfældige museumsgæster, har sendt mig synstolkninger af værker fra nær og fjern. Fra middelalderlige kalkmalerier til helt nye installationsværker. 



Produktet


I februar 2022 skal projektet materialisere sig i en vinyl udgivelse med tilhørende bog og det er her du som bidragsyder kommer ind i billedet! I bestræbelsen på at skabe en æstetisk oplevelse som rækker ud over selve lytteoplevelsen, vil jeg præsentere LP´en i en eksklusiv æske præget med Braille (blindeskrift) og andre taktile elementer. I æsken skal man også finde bogen som præsenterer de 10 kunstværker, ikke i form af en 1:1 gengivelse af værkerne, men som en fremstilling af værket i sin sproglig-gjorte form. Her skal man møde uddrag af synstolkningerne og måske små forvrængede ”glimt” af kunstværkerne. På den måde bliver bogen både en sanselig oplevelse i sig selv og et smug-kig ind i processen med tilblivelsen af kompositionerne. 



Status og økonomi


Projektet har været undervejs i to år. Med generøs støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Blindesamfund, Blindes støttefond og KODA er alt indspillet, bearbejdet og klar til udgivelse. Men for at skabe den helt særlige oplevelse for modtageren har jeg brug for yderligere finansiering. Et sidste økonomisk skub vil give mig mulighed for, at få designet og produceret 300 bøger i eksklusive taktile æsker som kan ledsage vinylen. Det er min drøm at dette sanselige produkt vil give modtageren en oplevelse af, at blive inviteret ind i den synshandicappedes virkelighedsrum og endda vil animere modtageren til yderligere refleksion over sine egne sansninger, forforståelse og virkelighedsopfattelse. Er verden det jeg ser? -det jeg hører? -eller det jeg kan sprogliggøre? 



Samarbejdspartnere


Anne Andersson: Tekstbearbejdning og kunstnerisk sparring


Dorthe Mikkelsen Hansen, professionel synstolker og Laura Elaine Guiseppi, kunstner: Sparring ifm synstolkning/billedanalyse


John Fomsgaard, Karmacrew: Lydbearbejdning


Kristoffer Juel Poulsen: Videofotograf


Eks-skolens trykkeri: Design og tryk af bøger og æsker


Nordsø Records: Tryk af 300 nummererede vinyler


Syddansk musikkonservatorium: Kunstnerisk sparring og studie-faciliteter mm. 


Partnerskaber