12 mænd fra Malawi: Film og foredrag om et af Danmarks første bistandsprojekter

2.822,00 kr. 11.29% af 25.000,00 kr.

10

crowdfunders
udløbet
MUNDU - center for global dannelse @mundu

medlem siden 17. december, 2019

Om projektet

I marts 1966 ankom 12 unge mænd fra Malawi til Danmark, nærmere bestemt til Kolind. Den lille østjyske stationsby skulle de næste 18 måneder danne rammen om deres liv og en særligt tilrettelagt uddannelse inden for byggeri og landbrug ved Djurslands Specialarbejderskole. Formålet var, at de unge mænd skulle vende tilbage med ny viden og være med til at opbygge en specialarbejderskole i Malawi. MUNDU ønsker at lave en dokumentarfilm om dette – et af Danmarks allerførste bistandsprojekter.


Helt konkret vil vi producere en dokumentarfilm og en række foredrag. Filmen skal vises på TV2 Østjylland og foredragene bliver afholdt på skoler og gymnasier. Med jeres hjælp håber vi, at kunne lancere filmen i sommeren 2020, hvor vi også vil afholde premiere i Kolind. Film og foredrag vil derefter blive taget med på turné rundt i landet i perioden august – december.

DANMARKS FØRSTE BISTANDSPROJEKT?
Formålet er, at fortælle historien om et af Danmarks første bistandsprojekter og om de mennesker hvis liv blev berørt af det. Derigennem ønsker vi at sætte den globale udviklingsbistand til debat. Samtidig er det historien om et forbilledligt folkeligt engagement i et udviklingsprojekt. De 12 mænd fra Malawi ankom i en tid, hvor det store udland stadig var ukendt for flertallet, og hvor duften af fremmede himmelstrøg vakte fascination fremfor frygt. Selv om de 12 mænd selvsagt stod noget ud i bybilledet, blev de ikke desto mindre en meget vellidt del af det, og beboerne kappedes om at invitere dem hjem til middag. Der er ingen tvivl om, at de 12 mænd efterlod et uudsletteligt indtryk på mange mennesker i Kolind og omegn. Men hvad tog mændene med sig tilbage? Hvilket indtryk efterlod Kolind og Danmark på dem og på Malawi? Og lykkedes den overordnede mission med en skole i Malawi?

Filmen er struktureret omkring fortællinger fra 9 af de 12 mænd fra Malawi – de sidste tre er desværre ikke blandt os længere. I filmen vil vi lade mændene selv komme til orde for at fortælle, hvad opholdet i Danmark fik af betydning for deres eget liv og for lokalsamfundet i Malawi. Filmen vil også give ordet til borgere i Kolind og omegn, som var i kontakt med de unge mænd fra Malawi under deres ophold i 1966-67.

HVORFOR CROWDFUNDING?
Fortællingen om de 12 mænd fra Malawi er for alle med smag for en god historie og globale perspektiver, fordi det knytter en beretning om Danmarks udviklingsbistand sammen med almenmenneskelige fortællinger. Et centralt emne i filmen bliver nemlig at undersøge, hvad der kom ud af dette tidlige eksempel på dansk udviklingssamarbejde - både på det nationale, det lokale og det personlige plan. Ved at se vores film vil der blive sat ansigter på udviklingsarbejde, og seere vil få et indblik i de levede liv som ligger bag. På den måde får folk et tydeligere billede af, hvilken forskel udviklingsindsatser rent faktisk gør.

Vi har allerede indsamlet lidt over 300.000 kroner til projektet, både fra Danidas Oplysningsbevilling og fra CISUs Oplysningsbevilling. Desværre er vi stadig ikke helt i mål. Derfor har vi startet denne crowdfunding, hvor vi håber på at kunne indsamle de 25.000 kroner, vi stadig mangler for at gøre projektet til virkelighed. Vi håber meget at du eller din virksomhed vil støtte vores arbejde og hjælpe os med at nå i mål.

Tak for jeres bidrag. Vi glæder os til at dele det endelige produkt med dig og resten af Danmark!

HVEM ER MUNDU?
MUNDU har næsten 30 års erfaring i at omsætte komplekse globale temaer til kreative og innovative undervisnings- og oplysningsprojekter. I spidsen for dette projekt står Sonja Salminen, mag.art. antropolog og erfaren projektleder og underviser. Blandt rigtig meget andet har hun produceret filmprojektet ”Min yndlingsting” om levevilkår i Nepal. Sonja er vokset op i Kolind, hvor hun som barn selv havde kontakt med de 12 mænd fra Malawi.

Læs mere om os på https://www.mundu.dk/

 

Dette er et såkaldt flexible funding projekt.

Det betyder, at dit beløb går til projektet uanset om indsamlingen når sit samlede projektmål eller ikke. Ved almindelige projekter på Booomerang kommer beløbet kun til udbetaling, hvis det samlede projektmål nås.
Partnerskaber