Sæt sejl mod plastik

202.555,00 kr. 101.28% af 200.000,00 kr.

336

crowdfunders
udløbet
malene møhl @plasticchange

medlem siden 5. september, 2016

Om projektet

Sæt sejl mod plastik

Er du med til at sætte vind i sejlene på den danske “Ekspedition Plastik” i det nordlige Stillehav – ud midt i verdens største plastiksuppe?

 

Prognosen siger at i 2025 vil der være 1 ton plast for hver 3 tons fisk. I 2050 vil plast overstige mængden af fisk.

 

"Plastic defines our culture. We must not let it define our future."
Founder of Plastic Change, Henrik Beha Pedersen.


 

 

Forskning og dokumentation er en af grundpillerne i hvordan Plastic Change arbejder.

Ekspedition Plastik dokumenterer problemet og er en platform til at fortælle historien om det, så vi kan agere ved at skabe nye løsninger med partnere, forskere, virksomheder, udviklere etc.

Men sådan et togt koster penge til mandskab, proviant, brændsel, materialer osv.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond har støttet Ekspedition Plastik med 200.000 kr. Det kan vi matche sammen. Så gør som Kronprinsparret og giv et bidrag til Plastic Change.

Skibet skal sejle. Det er vores hjerte



Foto Lisbeth Engbo SY Christianshavn.

Siden 2015 har Plastic Change forsket og dokumenteret problemet med plastik forurening i havene hele vejen fra de skandinaviske farvande, gennem Middelhavet, over Atlanterhavet til den nordatlantiske plastiksuppe nær Bermuda, gennem Panamakanalen og ud i Stillehavet.

Til november 2016 vil ekspeditionen sejle videre fra Los Angeles til den store plastiksuppe i det nordlige Stillehav nær Hawaii og til de fjerntliggende Midway øer, som trods deres isolation er stærkt plaget af plastikaffald.

Hvad får vi for pengene?

Forskning - Forskningsdelen er det der bærer ekspeditionen. Skibet giver Plastic Change en unik platform, hvor vi som NGO kan deltage og bidrage til ny forskning. Fokus for denne del af ekspeditionen er plastikpartiklernes fordeling i dybden af vandsøjlen og deres vej gennem fødekæden via lysprikfisk. Disse observationer vil give ny viden om hvilke dele af fødenettet, der bliver påvirket af plastikpartiklerne og i hvilken grad, men det kan også give os en bedre ide om effekten af oprydningsaktiviteter i overfladen og hvordan sådanne initiativer bør gribes an.

Internationalt samarbejde - Plastik problematikken er et globalt problem og samarbejde på tværs af  grænser er essentielt for at løse det. I Plastic Change har vi stort forkus på at skabe internationale netværk glæder os over vores mange samarbejdspartnere. Både i L.A og på Hawaii vil vi arbejde sammen med lokale organisationer for at skabe opmærksomhed på vores fælles arbejde, I L.A arbejder vi tæt sammen med 5Gyres som vi låner trawludstyr af og deler data med i deres 15 år gamle globale database. På Hawaii deltager vi i arrangementer med Surfrider Hawaii, Sustainable Coastlines Hawaii, musikeren Jack Johnsons velgørende organisation Johnson Ohana Charitable Foundation. Gennem dette samarbejde opnår Plastic Change at udbrede vores arbejde, vi knytter nyttige bånd og lærer af disse organisationers erfaringer i for eksempel udvikling af lovforslag, aktivering af lokale grupper, citizen science programmer og meget andet.

Undervisningsmaterialer - Plastic Change er ved at udvikle undervisningsmaterialer til gymnasiet i både biologi, naturgeografi og kemi. Udover fakta består materialerne også af forsøgsvejledninger til eksperimentielt arbejde og film der belyser problematikken. På ekspeditionen bliver der optaget film til netop denne del så undervisningsmaterialerne er helt dugfriske og har en høj grad nærvær. Filmene er baseret både til vands og på land og med drone i luften.

Udstilling på Den Blå Planet - i samarbejde med akvariet Den Blå Planet kører vi en udstilling om plastik forurening i havet der eksponerer ekspeditonen med blandt andet billeder og nyheder direkte fra skibet. Udstillingen er åben fra november til og med februar og det er beregnet at der kommer over 200.000 publikum forbi i den periode. Udstillingen er også støttet af den amerikanske ambassade som del af USA's store kampagne Our Ocean der sætter fokus på et bæredygtigt hav. Udstillingen skal ud i Europa i 2017 og ende på Malta til en stor global konference Our Ocean 2017.

Kunsterisk formidling - dokumentaristen Chris Jordan deltager i ekspeditionen for at dokumentere Plastic Change's arbejde og giver alt materialet til fremtidig brug for Palstic Change. Desuden bliver optagelserne en del af Chris Jordans kommende film Midway. Det er et projekt han har arbejdet på i flere år og som har været med til at visualisere den harmfulde effekt som plastik i havet har på allerede truede dyrearter som albatrosserne på Midway.

Plastic Change arbejder også sammen med den danske fotograf og billedhuggeren Thomas Fryd der støber skulpturer med mikroplast fra ekspeditionen.

Hvem er vi ombord? - En besætningsbeskrivelse

Navn: Henrik Beha Pedersen, Ekspeditionsleder

Min rolle er at sørge for at alle føler sig sikre; at forskningen kommer til at glide på skinner og som planlagt så vi bliver I stand til at teste vores hypoteser, og sørge for at vi kan fortælle hele Verden om hvad vi er vidner til.

Jeg er sømand og miljøbiolog. Miljøspørgsmål er det jeg arbejder med og der hvor jeg vil skabe en forandring til det bedre.

Jeg forventer en hårdtarbejdende besætning der gør alt hvad vi kan for at gennemføre forskningsprogrammet på et højt niveau og kommunikere ekspeditionen og vores vidnesbyrd til resten af Verden. Jeg forventer også en MASSE sjov og at de inspirerende mennesker ombord vil skabe energi omkring det arbejde vi laver i Plastic Change, at skabe en verden hvor vi lever bæredygtigt med plastik.

Navn: Torsten Geertz, Skipper og projektleder for ekspeditionen

Jeg har været skipper på S/Y Christianshavn i over 20 år, og har været med til at starte Plastic Change op. Jeg er uddannet geograf og har en fortid i Greenpeace, og har altid bekymret mig for miljøet

Det bliver på den ene side fantastisk at komme ud på havet igen, og lave det vigtige arbejde. Men det bliver også ubehageligt ved selvsyn at konstatere hvor meget plastik der faktisk er!

Navn: Rasmus Hytting, 1. Styrmand og bådbygger

Jeg har sejlet mange sømil på S/Y Christianshavn. Ud over at supplere Skipper, skal jeg sørge for at klargøre skibet før togtet samt vedligehold undervejs, og medvirke til at få skibet sikkert fra A til B.

Jeg forventer et klart dæk og sejl, der står lige i øjet, glade mennesker ombord og nye forskningsresultater.

Navn: Kristian Syberg, forsker

Jeg er uddannet biolog og miljøplanlægger, og har skrevet PhD om risikoen ved farlige kemikalier. Jeg har arbejdet en række år med at bestemme omfang og betydning af plastikforurening.

Vi vil prøve at indsamle data der skal hjælpe med at besvare det helt store spørgsmål inden for plastikforureningsområdet: Hvor er alt den plastik der er blevet tabt til havet blevet af?

Navn: Malene Møhl, logistisk koordinator og forskningsassistent

Jeg er uddannet biologisk oceanograf dvs., jeg studerer, hvordan fysik og kemi i havet spiller ind på det biologiske liv. Jeg har sejlet med Plastic Change fra Colombia over Galapagos og Mexico til Californien i foråret 2016.

Vi har et ambitiøst forskningsprogram, som skal underbygge computermodeller ude i den virkelige natur. Vi skal ud, hvor mikroplastikkoncentrationen er allerhøjest. Jeg glæder mig til at se det alle taler om med egne øjne.

Navn: Peter Andersen


Rolle ombord: Gast


Faglige/ sejlerlige kompetencer: Jeg er biolog og bosat i Baltimore, USA hvor jeg forsker på Johns Hopkins University. Jeg er passioneret sejler, og har sejlet siden jeg var 6 år.


Forventninger: Mine forventninger er at få et indblik Plastic change’ arbejde ombord på S/Y Christianshavn, og generelt at få et førstehåndsindtryk af plastikforureningen i Stillehavet. Dette bliver min længste tur på havet, og jeg ser frem til at tilbringe tiden på havet i godt selskab.


 

Navn: Sofie Katrine Zander, Kok, sømand og skibsfilosof.

I de foregående år har jeg sejlet rundt omkring i Europa, i Middelhavet og over Atlanten på den gode gamle tøs Nordkaperen. Jeg er vant til de primitive forhold ombord, som jeg finder både givende, sociale og eksistentielt udviklende.

Ved at tage del i Eksoedition Plastik håber jeg at kunne give et proaktivt og positivt bidrag til det vigtige arbejde Plastic Change er engageret i.

Navn: Chris Jordan


Rolle ombord: Fotograf og kunstner. Kendt for sine billeder og film af albatrosser med plastik i maven – på Midway Islands.


Faglige/ sejlerlige kompetencer: Hans utrættelige passion for bevaring og bevidstgørelse har de seneste år skabt stor opmærksomhed om hans fotografier. Jordan bruger dagligdagsting som en plastikkop til at stille skarpt på uvidenheden i det amerikanske forbrugersamfund. Hans foruroligende arbejde har et stærkt budskab centreret i den ukritiske hverdagsadfærd, og han lader det være op til beskueren at begribe de uundgåelige konsekvenser, som vores vaner har til følge.


Forventninger: Hans største håb på ekspeditionen er ikke at gå i vejen for de folk, der ved, hvad de laver. Desuden at opleve Stillehavet i al dets storslåede vildhed. Han tager flere kameraer med, end man kan tælle, og han glæder sig til at dele både sine billeder og video fra ekspeditionen, og hans Midway-film (som næsten er færdig).


Navn: Erica Cirion


Rolle ombord: Jeg er videnskabsskribent, fotograf, kunstner og blogger.


Faglige og sejlerlige kompetencer: Jeg blogger for The Safina Center, og jeg har også min egen blog. Mine videnskabelige historier bliver udgivet på medier som Scientific American, The Atlantic, Nat Geo Ocean Views, Nautilus Magazine, Undark Magazine med mere. Jeg er også i dialog med the New York Times om en potentiel artikel om Plastic Change. Jeg skriver både features og nyheder.


Forventninger: Jeg er meget begejstret over at skulle blogge fra ekspeditionen.


 



Foto Chris Jordan. Albatros koloni på Midway.

En global database
Under ekspeditionen tager videnskabsfolk dagligt prøver af havvand i overfladen og i dybden med specialbygget trawl, filtre og pumper. Prøverne analyseres for indhold af plast, først ved en grovsortering om bord på skibet og senere i et laboratorium.
Formålet med forskningen er at af bidrage med viden om mængden såvel som effekten af ​​mikroplast i havmiljøet.
Alle data fra ekspeditionen går ind i en global database, der forvaltes af 5Gyres Institute, USA

2050: mere plast end fisk
Udgangspunktet for ekspeditionen er nye studier, der viser, at ca 10 millioner tons plast hvert år ender i vores oceaner. Inden for de næste 10 år vil den samlede mængde af plast i oceanerne blive fordoblet. De flydende plastiksupper spreder sig over et område på størrelse med Afrika, og i 2025 vil der være 1 ton plast for hver 3 tons fisk. Fremskrivningen er, at der vil være mere plast end fisk i havene i år 2050.

Løsninger til at stoppe plast forurening
Plastic Change er en non-profit NGO, som har forpligtet sig til at stoppe den nuværende udvikling med mere og mere plastisk i verdenshavene. Organisationen har base i Danmark, men arbejder globalt med universiteter, samarbejdspartnere, forskere, dokumentarister, kunstnere og iværksættere om forskning, oplysning og udvikling af løsninger på problemet med plastik forurening af det globale havmiljø. Vores arbejde afhænger udelukkende af donationer, så synes du også at vores arbejde er vigtigt så hjælp med at sponsorere det.

Plastic Change’s vision er, at vi skal leve bæredygtigt med plastik af ​​hensyn til kommende generationer.
Tak og skattefradrag
Minimumsbeløb 20,00 Tak for din uundværlige støtte. Donationer til Plastic Change er godkendt som fradragsberettiget under Ligningslovens paragraf 8A.
Den Blå Planet, 1 person
Minimumsbeløb 201,00 Tak for din uundværlige støtte. Tilgengæld tilbyder vi en billet til vores Plastic Change udstilling på Den Blå Planet. Endags-billetten giver adgang til hele akvariet.
Den Blå Planet, 2 personer
Minimumsbeløb 340,00 Tak for din uundværlige støtte. Tilgengæld tilbyder vi 2 billetter til vores Plastic Change udstilling på Den Blå Planet. Endags-billetterne giver adgang til hele akvariet
Dit navn på skibet
Minimumsbeløb 1.000,00 Dit navn eksponeret på skibet under ekspeditionen. Du får en invitation til åbning af Plastic Change udstilling på Den Blå Planet.
Dit navn på skib og udstilling
Minimumsbeløb 5.000,00 Dit navn eksponeret på skibet under ekspeditionen. Du bliver fast eksponeret på Plastic Change udstilling på Den Blå Planet og får en invitation til åbning af udstillingen.
Eksponering og foredrag
Minimumsbeløb 20.000,00 Dit navn eksponeret på skibet under ekspeditionen. Du bliver fast eksponeret på Plastic Change udstilling på Den Blå Planet og får en invitation til åbning af udstillingen og få foredraget ”Blended” til virksomhed eller privat forsamling. Dit navn kommer i vores årsrapport og i nyhedsbrev til alle medlemmerne.
Hovedsponsor og indvier af udstilling
Minimumsbeløb 50.000,00 Du vil sammen med vores andre hovedsponsorer blive inviteret til at indvie Plastic Change udstilling på den Blå Planet hvor du også vil være fast eksponeret. Du vil få en prominent eksponering af dit navn på skibet under ekspeditionen. Nævnelse i årsrapport og nyhedsbrev til medlemmer er en selvfølge.
Partnerskaber