Bryd isen for LGBT'ere i Grønland!

0,00 kr. 0.00% af 6.600,00 kr.

0

crowdfunders
Udløbet
Theis Nielsen @theiswilliamnielsen

medlem siden 22. september, 2014

Om projektet

At identificere sig med en seksuel minoritet, når man bor nord for polarcirklen på verdens største ø, er som at befinde sig på toppen af et isbjerg til havs, hvor størstedelen af ens identitet fortsat er gemt under overfladen. Netop din hjælp er med til at bryde isen!

Sisimiut ligger som Grønlands andenstørste by med 5.600 indbyggere og byder sig til som et andet arktisk eventyr på Grønlands vestkyst. Her slår man på at være et urbant miljø, men selv i urbane miljøer har alt en begyndelse. At tilhøre en seksuel minoritet blandt bygder og isbjerge kan fortsat være en kold fornøjelse i 2014. Herhjemme tiltrækker Copenhagen Pride i dag op mod 150.000 deltagere, mens Grønlands første Gay Pride i Nuuk i 2010 talte bare 25 tilmeldte, her iblandt de tre aktører, der stod for arrangementet.  Begivenheden har derfor i høj grad underbygget sin egen nødvendighed allerede fra begyndelsen og er et lysende eksempel på, hvordan få frivillige kræfter kan være med til at løfte en oldgammel problematik op i et nutidigt lys.

I 2010 bliver Sille L. S. Nielsson, lesbisk og tidligere repræsentant for LGBT* Danmark, kontaktet første gang af Nuka Bisgaard, en grønlandsk dreng på bare 19 år med et brændende ønske om at starte Grønlands første Gay Pride. Med Priden så Nuka en mulighed for at skabe en solid grobund for et egentligt LGBT miljø, der i sidste ende kunne bringe oplysning og accept til hans hjemland. Samarbejdet resulterede i Grønlands første Gay Pride arrangement, hvor Sille deltog sammen med en kollega fra LGBT Danmark:

”Det er helt uvirkeligt at tænke tilbage på den første Pride i Nuuk i 2010. Vi blev præsenteret for et helt land uden så meget som en LGBT forening eller et LGBT miljø – kun tabu! Vigtigheden af vores oplysningsarbejde har aldrig føltes mere evident, og det hele lod sig gøre grundet støtte og frivillige kræfter som Nuka Bisgaard”
Sille L. S. Nielsson


Trods den lave deltagertilmelding i 2010 dukkede 1.500 nysgerrige Nuuk-borgere op og oplevede Priden. Det resulterede i en massiv mediedækning, oplysning og i sidste ende en længe ventet interesse fra de lokale politikere, der snart efter gik i gang med at arbejde med en forbedring af forholdene for LGBT personer i Grønland. Sille L. S. Nielsson har siden deltaget flere gange ved den årlige Gay Pride i Nuuk og ser et klart fremskridt fra år til år. LGBT spørgsmål er ikke længere tabu som førhen, Grønland har fået sin egen LGBT forening, og man er begyndt at arbejde langt mere sammen med sine skandinaviske søstre og brødre, når det handler om oplysningsarbejde og videndeling.

Det frivillige initiativ har båret frugt, men Grønland er en stor ø, og selvom Sisimiut er dens næststørste by, er behovet for oplysningsarbejde her mindst lige så indlysende som i Nuuk for bare fire år siden. Ud over den fortsatte tabuisering af seksuelle minoriteter i Sisimiut, ligger byen også så isoleret, at man kun kan tilbagelægge en indenrigsrejse til Nuuk med dyre båd- eller flybilletter, hvilket naturligvis skaber en stor kløft i forhold til udbredelsen af forudgående oplysningsarbejde. Vi står derfor atter klar til at tage turen nordpå, møde udfordringerne lige på og hjælpe LGBT’ere i Sisimiut til en større accept og forståelse i deres samfund.

Det er dog ikke lykkedes at skaffe samme midler til en Gay Pride og oplysningsarbejde i Sisimiut, som i Nuuk i 2010. For at vores arbejde skal have bedst virkning og nå længst ud, er det vigtigt for os at kunne stille med to foredragsholdere, såvel en lesbisk som en bøsse. Ud over den personlige fortælling og erfaring, er det især mødet med de to giraffer, der rykker ved folks opfattelse, nedbryder fordomme og i sidste ende medfører accept.

Vi arbejder som sagt frivilligt, og det er tilmed lykkedes Nuka Bisgaard at rejse midler til halvdelen af vores rejseudgifter, hvorfor vi herigennem søger hjælp til at nå den resterende halvdel af disse udgifter. Den samlede sum, vi søger hjælp til, lyder på 6.600 kr., hvilket omtrentligt svarer til en tur/retur flybillet til Sisimiut. Skulle den indsamlede pulje overstige dette beløb, vil resten af summen blive fordelt på logi og forplejning til turen. Udgifter vi indtil videre selv står for at afholde.

Vi takker på forhånd for al hjælp, vi kan få til projektet – I er med til at gøre en kæmpe forskel, der både ses og mærkes!

Sille L. S. Nielsson & Theis W. Nielsen
Tidligere repræsentanter for LGBT Danmark, fortsat frivillige kræfter for en god sag

 

*LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Bonusinfo: Nordatlantens Brygge viser i disse dage udstillingen Gay Greenland, som bygger videre på Gay Priden i Nuuk og giver et indblik i en igangværende, lokal revolution

http://www.nordatlantens.dk/da/udstillinger/2014/gay-greenland/
Partnerskaber