Bog om Vejlegården

50.000,00 kr. 166.67% af 30.000,00 kr.

56

crowdfunders
udløbet
Rikki Jørgensen @rikkijorgensen

medlem siden 20. juni, 2013

Om projektet

Bogen forventes udgivet ultimo november

Følgende projekt er et vigtigt stykke Danmarkshistorie.

Forfatteren Thomas Vilhelm har tidligere arbejdet med dokumentariske bøger, og har stor erfaring med at indsamle data, interviewe og sikre objektiviteten i et projekt. Fundraisingen skal være med til at dække forfatterens leveomkostninger i de ca. fire måneder som projektet løber over.

Forlaget DreamLitt ApS  har allerede antaget manuskriptet på baggrund af nedenstående synops og sikrer dermed, at bogen bliver trykt og distribueret.

Samarbejdet mellem Thomas Vilhelm og Forlaget DreamLitt kan være starten på en helt ny måde at finansiere udgivelser på, hvor crowdsourcing sikrer forfatterens leveomkostninger i projektperioden og forlaget garanterer udgivelsen, når projektet er færdigt.

Vi håber på, at du vil være med til at sikre, at denne vigtige bog bliver en realitet.

Historien

Grunden til at skrive en bog om Vejlegårdskonflikten og dens følger er ret enkel. Det er en pokkers god historie med lige dele drama, mediekrig, personlige skæbner, politisk profilering, idealisme, retssager, penge og en måneder lang speget politisag. Tilmed er beretningen om restauranten i det midtjyske og Amin Skov en del af vor moderne Danmarkshistorie, som kan ende med at få vidtrækkende konsekvenser for den danske model og fremtidens måde at drive arbejdsmarkedspolitik på. De røde og gule fagforeninger samt deres modparter på arbejdsgiversiden vil med politikerne og medierne klar i kulisserne slås om magt og ære, hvis der igen skulle blive optræk til ny ballade med episoder i stil med Vejlegården eller endnu større, hvis ikke regeringen regulerer kampiveren via lovgivning.

Rygraden i bogen er hovedaktørernes egne udlægninger af stridighederne. Her kan nævnes Amin Skov, hans sympatisører, 3F ledelsen og deres vestklædte blokadevagter, Krifa, Kristelig Arbejdsgiverforening, bestyrelsesmedlemmerne i restaurantens nye ApS, Vejlegårdens Støtteforening plus folkene bag de iscenesatte holdningskrige for og imod konflikten via Facebook og andre steder. Mere analytiske stemmer vil ligeledes komme til orde for at hæve blikket op i fugleperspektiv. Det færdige resultat skal afspejle klarhed i formidlingen og mest mulig uafhængighed i forhold til kildematerialet.

Forfatteren bag nærværende projekt har stor rutine i at skaffe kilder, interviewe folk og analysere samt indsamle dokumentarisk materiale. Her vil et stort netværk via Facebook og det øvrige civile arbejde komme til at fungere som et ekstra plus.

Spørgsmålene

Et bogprojekt af denne karakter rejser uvilkårligt en byge af spørgsmål: Har Vejlegårdsagen ændret noget i styrkeforholdet mellem parterne på arbejdsmarkedet? Er Amin Skov en mand, der blot heroisk kæmper for sine rettigheder, eller en kynisk spekulant, som tryner medarbejderne og soler sig i mediernes opmærksomhed, der ifølge kritiske røster udelukkende har ageret som mikrofonholdere i hans favør under dækningen af denne forsideryddende sag? Hvorfor tog politiundersøgelsen af selve brandsagen så lang tid, og blev alle vidneudsagn talt med i den? Får vi mon et svar på, hvem der antændte branden den skæbnesvangre nat i december?

Hvad skete der reelt under blokaden, og hvem står bag Vejlegårdens Støtteforening og de forskellige Facebooksider, der dagligt satte sindene i bevægelse hos en stor skare af mennesker?

Vil 3F, selv om der er blevet signaleret borgfred, alligevel sende deres folk på gaden for at blokere Vejlegården efter genåbningen, og efter der igen er blevet tegnet overenskomst med KRIFA og KAF? Har fagbevægelsen – ikke mindst 3F – og arbejdsgiverne lært af konflikten? Hvilke motiver og tanker har drevet sagens parter og deres tilhængere på sidelinjen?  Taler vi grundlæggende set om individualisme vs. solidaritet og den enkeltes kamp mod systemer?

Konflikten

Blokaden af Vejlegården, der stod på i knap ni måneder, handlede for Amin Skov og hans tilhængere om den vigtige frihedskamp mod en overmagt, som efter deres opfattelse brugte barske metoder for at knægte restauratørens ret til at indgå frivillige overenskomster med hvem, han måtte ønske. Hos 3F og i rød lejr så man Skov som skurken, der vred armen rundt på de ansatte for at tvinge dem til at arbejde under dårligere lønforhold end de gældende 3F vilkår.

Det hele kulminerede med ildspåsættelsen af Vejlegården tæt før julen 2012. Amin Skov blev bevidstløs kørt på hospitalet og efterfølgende sigtet for selv at have stået bag branden ud fra motivet om at ville score en større forsikringssum. Dommeren ved Byretten i Kolding fandt dog ingen grund til at varetægtsfængsle ham, som anklagemyndigheden havde ønsket.  Før branden i restaurantbygningen blev 3F hacket, deres formand Poul Erik Skov Christensen samt Amin Skov modtog mordtrusler, politikere til højre og venstre begyndte at blande sig i forløbet, og Arbejdsretten i København fældede dom i sagen – 3F beholdt blokaderetten, men fik dog læst og påskrevet for at have benyttet sig af ulovlige metoder i kampens hede.

Konsekvenserne

Hvad har konflikten betydet for stridens parter? Amin Skov er fortsat sigtet og gået konkurs. Forinden nåede han dog at vinde den brede offentligheds gunst og fik støtte fra toppolitikere hos især Venstre og LA. I år er en kreds af investorer gået sammen om at danne et anpartsselskab bag en genåbning af Restaurant Vejlegården pr. 1. maj 2013 med Skov som daglig leder og ansvarlig for driften.

Amin Skovs popularitet i befolkningen kom som en ubehagelig overraskelse for 3Fs lokalledelse i Vejle og hovedkontoret i København. Det virker som om, at en af de helt store spillere på arbejdsmarkedet havde undervurderet den tidl. forpagters kommunikative gennemslagskraft. 3F var i manges øjne et brutalt og pamperagtigt foretagende med en dårlig sag. Man forsøgte at skifte fokus i løbet af efteråret ved at føre en kampagne mod KRIFA gående på, at man tilbød langt bedre overenskomster for de ansatte indenfor hotel- og restaurationsbranchen end de såkaldte gule fagforeninger gjorde.

Sandheden

Der er blevet talt en del om, at den danske model er ved at miste fodfæstet. Dog er strejkeretten og lockout stadig legale kampmidler. I hvor høj grad Vejlegårdskonflikten har rokket ved den danske models muligheder for at overleve, er sin sag at vurdere, men et forsøg værd, da der potentielt set er mange tusinde arbejdspladser på spil, som i værste fald rykker til lande med billigere lønomkostninger.

Nogen vil muligvis mene, at vi taler om Davids kamp mod Goliat, mens andre ser det som et udtryk for markedskræfternes destruktive hærgen med de lavtlønnede som ofre. Uanset valg af vinkel ligger sandheden oftest og svæver et sted i midten, hvilket også er udgangspunktet for dette bogprojekt om stegt flæsk og arbejderkamp med Amin Skov og Vejlegården i orkanens øje.
Partnerskaber